Inaugurem aquesta secció mensual amb Cal Carré: una editorial petita i artesana, amb voluntat de recuperar l’esperit de la tradició familiar carnissera. De fet, Cal Carré va ser una cansaladeria de Terrassa oberta el 1956 que va despatxar llibrets, botifarres i llonzes de porc fins al seu tancament, el 2016. L’editorial que n’ha nascut en conserva el nom, però sobretot la reivindicació d’una ètica i d’una manera artesanal de treballar.
La voluntat declarada de Cal Carré és la de divulgar grans clàssics de la literatura universal, des d’autors medievals fins als contemporanis, perquè com diuen ells mateixos, aquests autors ens parlen del present d’una manera que mai no passa de moda.
Entre el seu catàleg hi ha autors del segle XX, com Jesús Moncada (Cinc vells) i James Joyce (Monòleg de la Molly Bloom) o Virginia Woolf (Entre els actes). També hi ha alguna de les sorpreses que va portar-nos Sant Jordi, com el tractat filosòfic protofeminista de Cristina de Pizan (La ciutat de les dames) i els recents llibres de Txèkhov (Tres anys) i de Panait Istrati (Els Haiducs). El seu creixent catàleg ens apropa autors francesos, anglesos o russos en català, i val la pena destacar l’altíssima qualitat de les seves traduccions; no en va les signen Miquel Cabal, Marta Pera Cucurell, Anna Casassas o Lola Badia, entre d’altres. Cada nova obra és una bona notícia, i n’esperem moltes més.
De l’ós de La Salvatge al porc de Cal Carré: tot queda entre mamífers!